Zoom vermoeidheid..

16 maart 2021
Posted in blog
16 maart 2021 Karen

Zoom vermoeidheid..

Hoe kom je eraan en hoe kom je eraf die.. ’Zoom vermoeidheid’?

Is het jullie ook opgevallen? Na een dag vol ‘Zoom, Teams, GoogleMeet, Skype….’? De kop vol en de geest leeg?

Je bent de enige niet. Een artikel van de universiteit van Stanford over deze “zoomvermoeidheid”. Ik ben wat vaker ‘in de benen’ en heb mijn volumeknop een tandje teruggedraaid.

4 ‘brain drains’

1) Fight or flight

Je verwacht niet dat oerinstincten optreden tijdens je vergadering van 9.00 uur. Maar dat is precies wat er gebeurt, zegt Jeremy Bailenson, hoogleraar communicatie aan Stanford. Een Zoom-oproep “smoort iedereen met blikken”, het simuleert onbewust een confrontatie en activeert je vecht-of-vluchtinstincten. Het raster van gezichten simuleert een ontmoeting waarbij je geconfronteerd wordt met een confrontatie in een veel te kleine ruimte. Het ‘you’re in my space’ idee zet de aanmaak van cortisol (stress hormoon) aan. De hersenen zijn in ‘full alert’..  en dat kost veel energie.

2) Non-verbale internetaanwijzingen

We zijn niet gewend om digitaal te socializen en non-verbale signalen virtueel op te pikken. Bovendien voelen we ons zo ver van anderen tijdens het gesprek dat we overcompenseren, en “mensen spreken 15% luider wanneer ze op video communiceren” in vergelijking met persoonlijke interacties, aldus het onderzoek.

3) Constante spiegel en zelfevaluatie

Stel je voor dat een assistent je met een spiegel volgt, zodat je constant je eigen gezicht kunt zien. Het is geen narcisme; het is wat er gebeurt bij elke Zoom-oproep. En als je merkt dat je naar dat ene doosje staart dat je eigen gezicht bevat, ben je niet de enige. De constante zelf-focus en zelfevaluatie kan je meer gestrest maken. Hoe kom ik over? Oh, wat zie ik er.. uit.. etc. etc.

4) Vast in de doos

Zoomvermoeidheid houdt ons gevangen in een doos. Dit kan ons mentale vermogen beperken. We blijven stil zodat we het frame niet verlaten, en dit zorgt ervoor dat onze geest zich anders gedraagt dan wanneer we ons kunnen verplaatsen. In feite “komen mensen die lopen, zelfs als het binnenshuis is, met creatievere ideeën dan mensen die zitten.” Videoconferenties zorgen er dus letterlijk voor dat we niet out of the box denken.

Dus wat te doen hoor ik je denken?

· Klik jouw zelfbeeld weg. Man wat een rust om niet in de spiegel te hoeven kijken.

· Log in via jouw telefoon. Kun je lekker rondlopen. Beter voor lichaam en geest

· Let bewust op stemgebruik en ‘zing’ een toontje lager. Spaart echt energie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Contact

Wil je meer info?

Ik sta je graag te woord! Graag nodig ik je uit om contact op te nemen voor meer info
over de on- en offline mogelijkheden.

Ik praat je graag bij over mijn diensten.

Het is leuk zo’n website, maar het allerfijnst is om even te contacten en te kijken – en te horen! – waar ik jou mee van dienst kan zijn. Weet dat je altijd vrijblijvend contact met mij kunt opnemen!

Ben je op zoek naar een specifieke cursus?

Misschien ben je juist op zoek naar een bepaald assessment? Ik werk aan de hand van verschillende methodieken. Laat me vooral weten waar jij naar op zoek bent!

Ik heb het juiste plan voor jou, ook als particulier.

Iedereen is uniek, zo ook de opzet van mijn diensten. Geen eenheidsworst, maar custom made en met zorg samengesteld. Ik werk voor verschillende bedrijven, maar ook voor jou als particulier. Graag bespreek ik met jou de mogelijkheden!

Contact